måndag 29 september 2008

Annika Sune, trevligt att träffas

Det där med namn är faktiskt väldigt intressant. I Sverige får man inte heta vad som helst, det finns lagar för det som de flesta vet. Det här får man till exempel inte heta i Sverige:

Flickor får inte heta:
Boris
Cristiania
Doktor
Filip
Hallon
Hosianna
Inga-Inga
Likagod

Och pojkar får inte heta:
Farbror Sid
Dotcom
Engelborg
Freedom
Fån
GumShoe
Göken
Någon

Och det kanske är bra att man inte får döpa sin unge till Fån om man känner sig särskilt sadistisk. Men betrakta dessa namn, som de stackars ungarna FÅR döpas till:

Flickor får faktiskt heta:
Delfina
Mygg
Hallón
Barbi
Månstråle
Bajen
Snöfrid

Och pojkar får heta:
Glädje
Grill
Texas
Zappa
Minus
Händel
Deep

Pojkar får alltså heta Grill men de får inte heta Stina eller Sofia. Det är tydligen inte "passande". Såvitt jag vet finns det ingen annan förklaring utom att det tydligen inte passar sig att flickor heter pojkaktiga namn och tvärtom. Störtlöjligt. Namnlagen kom ju till för att skydda små barn mot onda föräldrar som vill döpa dem till Snöfrid och annat mobbningsfrestande, men när man är myndig så borde man ju få byta namn till det man känner att man vill heta.

Men! Det finns faktiskt undantag. Säkert ganska många, men jag tänker på ett specifikt undantag. Nämligen gårdsnamn. Gårdsnamn är namnet på en viss gård, men även namnet på personer som kommer från denna gård. Och i dalarna så har man som tradition att sätta gårdsnamnet först, och därefter förnamnet. Alltså finns det en hel hög karlar någonstans i Dalarna som heter Annika Bengt, Annika Sune, Annika Sven och allt vad de nu kan heta, på grund av att de kommer från Annikagården. Inget fel med det, tydligen. Men nu är det ju ganska krångligt att långt före sin egen födsel behöva förutse att man kommer att vara missnöjd med sitt namn och försöka födas in i en släkt med ett gårdsnamn, så jag tycker att vi ändrar på namnlagen istället. Mycket mer praktiskt för alla parter.

Minna bytte ju faktiskt namn. Hon blev döpt till Minna Linnea men bytte bort Linnea mot Frode, för att hon inte kände sig som en Linnea. Det var tydligen inte förbjudet. Det står inte med i begravningsannonsen eller på stenen vilket jag tycker att det borde ha gjort. Jag tror inte hennes föräldrar gillade namnbytet, och själv tyckte jag att det var både konstigt och väldigt fult. Men hon valde det själv och hon ville heta det, och jag tycker det är synd att det glöms bort. Så nu vet ni det i alla fall.

Inga kommentarer: